Murko

Chcela by som vám predstaviť milého mladého kocúrika Murka. Býva spolu s mojou kolegyňou Martou pár kilometrov od Trnavy v dedine Boleráz. Jej mamina je krásna korytnačinová mačka Maci, ktorá už odchovala veľa mačiatok. Murko je kocúrik z jej posledného vrhu.

Murko bol jesenné mačiatko a po dvoch mesiacoch po narodení mal poputovať do rodiny známych. Kolegyňa Marta nechcela mať viac ako jednu mačku, ale vzhľadom na dosť vysoký vek Maci (14rokov) si chcela odchovať mačičku, ktorá by sa podobala na svoju mamu. Ale aj keď mama Maci mávala 2-3 krát do roka mačiatka, v posledných vrhoch sa trojfarebné mačiatka nenarodili.

Lúčenie s mačiatkami Marta vždy statočne zvládala, ale s Murkom to bolo iné. Od začiatku si ho obľúbila a on zasa ju. Ale slovo je slovo a Marta nemala odvahu odrieknuť známym sľúbeného kocúrika.

Osud sa však niekedy pekne zamotá a potom zasa rozmotá…Budúci majitelia si nemohli kocúrika zobrať hneď, lebo im stále niečo do toho prišlo. Tak ako Marta nechcela povedať, že si kocúrika chce nechať, bolo známym asi nepríjemné povedať, že si to s kocúrikom rozmysleli. Nakoniec sa všetko vyriešilo samo – kocúrik bol už dosť veľký na to, aby si zvykol na nové prostredie a tak sa obe strany dohodli, že bude lepšie, ak Murko zostane doma.

Marta si už bez Murka nevie predstaviť život. Je veselý, prítulný a neskutočne vynaliezavý. Obedňajšia prestávka u nás v práci patrí nie len chutnému obedu, ale aj našim rozhovorom o mačkách. Škoda len, že je obedňajšia prestávka tak krátka. Veď mačacie šibalstvá sú nekonečné a naše námety na rozhovory sú tým pádom bez hraníc…

text ©Mária Paukeje
foto©Ružena Onufráková

Leave a Reply

Your email address will not be published.